Антиоксидантний вплив гумінових кислот на гепатоцити щура
Date
2020-03-16
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
Отримано гумінові кислоти з різних природних джерел (з біогумусу, з чорнозему
Тернопільської області, з торфів районів Великого Любіня, Дрогобича та Республіки
Білорусь). Методами титриметричного аналізу визначено кількісний склад функціональних
груп отриманих гумінових кислот, які мають кислі властивості. За даними термогравіметричного
аналізу розраховано значення коефіцієнтів, що показують співвідношення
їх аліфатичної частини до циклічної. Встановлено, що всі отримані гумінові кислоти
виявляють антиоксидантні властивості: спостерігається зниження вмісту тіобарбітурат-активних
продуктів і карбонільних груп протеїнів у гепатоцитах печінки щура. Утворення
продуктів вільнорадикального пошкодження ліпідних компонентів та протеїнів найкраще
інгібували 1%-ві розчини гуматів з біогумусу та гумінових кислот з торфу. Це свідчить про
їхні перспективи для розроблення засобів відновлення фізіологічних функцій біологічних
об’єктів за патологічних станів в умовах вільно-радикального стресу.
The antioxidant properties of humic acids of various origins have been investigated (from bio-humus, black soil from Ternopil region, and peat from different regions, such as: Velykyi Liubin, Drohobych and Belarus Republic). Titrimetric analysis has been shown the quantitative composition of the acidic functional groups of the obtained humic acids. According to the data of thermogravimetric analysis, the values of parameters, showing the ratio of their aliphatic to the cyclic part were determined. It was found that all obtained humic acids are characterized by high antioxidant activity: the formation of thiobarbituractive products and carbonyl groups of proteins in liver hepatocytes were decreased. The inhibition of the products of free radical formation of lipid components and proteins was better inhibited by 1 % solutions of humates from vermicompost and humic acids from peat. The results indicate prospects of the humic acids for creating the means of restoring the physiological functions of biological objects in pathological conditions under conditions of free radical stress for application in cosmetic pharmaceutical products.
The antioxidant properties of humic acids of various origins have been investigated (from bio-humus, black soil from Ternopil region, and peat from different regions, such as: Velykyi Liubin, Drohobych and Belarus Republic). Titrimetric analysis has been shown the quantitative composition of the acidic functional groups of the obtained humic acids. According to the data of thermogravimetric analysis, the values of parameters, showing the ratio of their aliphatic to the cyclic part were determined. It was found that all obtained humic acids are characterized by high antioxidant activity: the formation of thiobarbituractive products and carbonyl groups of proteins in liver hepatocytes were decreased. The inhibition of the products of free radical formation of lipid components and proteins was better inhibited by 1 % solutions of humates from vermicompost and humic acids from peat. The results indicate prospects of the humic acids for creating the means of restoring the physiological functions of biological objects in pathological conditions under conditions of free radical stress for application in cosmetic pharmaceutical products.
Description
Keywords
гумінові кислоти, антиоксидантні властивості, тіобарбітуратактивні продукти, окисна модифікація білка, humic acids, antioxidant properties, thiobarbituric products, oxidative modification of proteins
Citation
Антиоксидантний вплив гумінових кислот на гепатоцити щура / О. Я. Іванишин, О. С. Яремкевич, І. В. Семенюк, О. В. Карпенко, Н. Я. Монька, В. І. Лубенець // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2021. — Том 4. — № 2. — С. 64–71.