Study of alcoholic-water extracts of Thymus Vulgaris obtained by ultrasonic extraction method

Abstract

Наведено результати аналізу спиртово-водних екстрактів Thymus vulgaris, одержаних методом ультразвукової екстракції. Визначено залежність кількісного вмісту екстрактивних речовин, фенольних сполук та флавоноїдів від часу екстрагування. Одержані екстракти перевірено на наявність антиоксидантної активності. Найвищий вміст екстрактивних речовин та поліфенолів одержано при 40 хв екстракції ультразвуком, тоді як найвищий вміст флавоноїдів та найкращі показники антиоксидантної активності продемонстрували екстракти, одержані при витримці 60 хв.
Alcohol-water extracts of Thymus vulgaris have obtained by ultrasonic extraction method for different times extraction. The obtained extracts have been tested for the quantitative content of extractive substances, phenolic compounds and flavonoids and for the presence of antioxidant activity. The best studied indicators were found in extract obtained by ultrasound extraction for 40 minutes (content of extractive substances 25 mg/ml, sum of polyphenolic compounds 30 mg/ml, flavonoids content 45 mg/ml).

Description

Keywords

поліфенольні сполуки, флавоноїди, антиоксидантна активність, DPPH, ABTS, FRAP, polyphenolic compounds, flavonoids, antioxidant activity, DPPH, ABTS, FRAP

Citation

Study of alcoholic-water extracts of Thymus Vulgaris obtained by ultrasonic extraction method / A. O. Kyrychuk, Y. M. Semenchuk, M. S. Kurka, N. Y. Stadnytska // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2023. — Vol 6. — No 1. — P. 83–87.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By