Study of Risks in Confectionary Industry of Ukraine

Abstract

Вимушені трансформаційні процеси, спричинені кризовими ситуаціями, як-от боротьба з наслідками поширення пандемії COVID-19 та формування Україною соціально- економічного та безпекового механізму протидії війні, суттєво відобразилися на специфіці функціонування ринку кондитерських виробів у державі. Означено, що небезпека, нестабільність, невизначеність, складність та неоднозначність супроводжують розвиток різних соціально-економічних систем, у тому числі ринок кондитерських виробів. Метою статті є розкрити потенціал українського ринку кондитерських виробів з огляду на загострення конкуренції в умовах кризових ситуацій, виявити домінантні чинники впливу в середовищі розвитку кондитерських підприємств задля розробки альтернатив конкурентних стратегій для підтримки своїх продажів. Основна ціль: представити результати аналізу детермінант розвитку ринку кондитерських виробів в Україні в період поширення кризових ситуацій в частині ідентифікації ризиків в секторі. Методи дослідження: метод економічного аналізу та порівняння для дослідження специфіки ринку кондитерських виробів; абстрактно-логічний метод для теоретичного узагальнення та висновків; розрахунок місткості ринку кондитерських виробів та часток ринку кондитерських підприємств України; індексний метод для оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів. Висновки та додана вартість роботи: розкрито специфіку розвитку українського ринку кондитерських виробів. Проведено аналіз динаміки обсягів виробництва кондитерських виробів в Україні; ідентифіковано чисельність суб’єктів господарювання у сегментах, ідентифікованих за видами економічної діяльності та у розрізі великого, середнього, малого та мікропідприємництва. Проведено аналіз обсягів експортно-імпортних операцій за ознакою товарної структури зовнішньої торгівлі кондитерськими виробами. Ідентифіковано перелік ризиків середовища розвитку кондитерських підприємств та внутрішньо галузевих ризиків із застосуванням імовірнісного методу оцінки ризиків; проведено аналіз чинників впливу на динаміку розвитку ринку кондитерських виробів згідно методики п’яти сил конкуренції за М. Портером, здійснено оцінювання концентрації ринку із застосуванням індексного методу (зокрема, індексу Херфіндаля-Хіршмана та індексу Лінда). За результатами оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів в Україні та чинників впливу на кон’юнктури даного ринку встановлено, що до ядра ринку кондитерських виробів залучено три підприємства, а саме ДП “КК “РОШЕН”, ПрАТ “ХБФ” та ПрАТ “АВК”, формами взаємодії яких є таємні змови, політика диктування цін задля утримання ринкової сили впливу на контрагентів галузі та інших стейкхолдерів кондитерського ринку та інші форми взаємодії, властиві для олігополістичної структури ринку
Enforced transformational processes caused by crisis situations, such as battle against consequences of the spread of COVID-19 pandemic and the formation of a socio-economic and security mechanism for counter fighting Russian war in Ukraine, are significantly reflected in the specifics of Ukraine’s confectionery market operations today. It is determined that danger, instability, uncertainty, complexity and ambiguity accompany the development of various socio-economic systems, including confectionery market. The purpose of the article is to reveal the potential of the Ukrainian confectionery market in view of the intensification of competition in crisis situations, to identify the dominant influencing factors in the developmental environment of confectionery enterprises in order to design alternative competitive strategies to support their sales. The main goal is to present the results of the analysis of determinants of confectionery market development in Ukraine in the period of the spread of crisis situations in terms of identifying risks in the sector. Research methods are the method of economic analysis and comparison for researching the specifics of the confectionery market; abstractlogical method for theoretical generalisation and conclusions; calculation of confectionery market capacity and market shares of Ukrainian confectionery enterprises; index method for assessing the concentration levels in the confectionery market. Conclusions and added value of work: the specifics of Ukrainian confectionery market development are revealed. Analysis of the dynamics of the confectionery production volume in Ukraine has been carried out; the number of business entities in the segments characterised by types of economic activity and in terms of large, medium, small and micro enterprises has been identified. Analysis of export-import operations volumes has been carried out based on the commodity structure of foreign trade in confectionery products. The list of risks of the developmental environment of confectionery enterprises and intra-industry risks has been identified using the probabilistic method of risk assessment; analysis of factors affecting the dynamics of confectionery market development has been established in accordance with M. Porter’s method of five forces of competition, an assessment of market concentration has been carried out using the index method (in particular, the Herfindahl-Hirschman index and the Lind index). According to the results of the evaluation of concentration levels of confectionery market in Ukraine and the factors affecting the conjuncture of this market, it has been identified that three enterprises are involved in the core of the confectionery market, namely SE “KK ROSHEN”, PrJSC “HBF” and PrJSC “AVK”. Forms of their interaction are secret conspiracies, the policy of dictating prices in order to maintain the market power of influence on industry counterparties and other stakeholders of the confectionery market, and other forms of interaction characteristic of an oligopolistic market structure.

Description

Keywords

ринок кондитерських виробів, концентрація ринку, ринкова частка, індекс Лінда, індекс Херфіндаля-Хіршмана, ризики економічної діяльності, 5 сил конкуренції, confectionery market, market concentration, market share, Lind index, Herfindahl-Hirschman index, risks of economic activity, 5 forces of competition

Citation

Shandrivska O. Study of Risks in Confectionary Industry of Ukraine / Shandrivska Olena, Kmet Yuliana-Ivanna // Economics, Entrepreneurship, Management. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2022. — Vol 9. — No 1. — P. 15–25.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By