Browsing by Author "Паляниця, Л. Я."
Now showing 1 - 20 of 29
- Results Per Page
- Sort Options
Item Spelta wheat as a component of the medium for yeast growing(Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статті запропоновано використання зерна спельти як компонента живильного середовища для вирощування дріжджів, що також розширює ринок альтернативних зернових культур. Одержано кращі експериментальні результати вирощування дріжджів у суслі зі спельти порівняно з пшеничним суслом. Це пов’язано з хімічним складом сусла. Результати роботи свідчать, що швидкість розмноження дріжджів у спельтовому суслі є вищою, ніж у пшеничному суслі. Досліджено біосинтетичну активність двох штамів дріжджів у спельтовому та пшеничному суслі. Показана можливість ефективного вирощування дріжджів у суслі зі спельти з метою їх використання в технології спирту.Item Біоконверсія меляси до етанолу реактивованими дріжджами(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-03-16) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено процес ферментації бурякової меляси до етилового спирту з використанням сухих спиртових дріжджів Deltaferm AL-18, реактивованих у суслі з різним вмістом сухих речовин. Показано, що бродильна активність цих дріжджів є вищою, ніж генеративна. Концентрація етилового спирту у бражці є максимальна за умови реактивації дріжджів у суслі (22 % СР). Густина дріжджів після бродіння пропорційно зменшується, якщо дріжджі реактивуються у суслі з вищою концентрацією.Item Вплив азотного живлення на зброджування пивного сусла(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2006) Березовська, Н. І.; Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Ворожбит, О. С.одавання дріжджових лізатів скорочує тривалість головного бродіння, збільшує вихід головних продуктів бродіння. Сульфат амонію сприяє швидшому нагромадженню біомаси дріжджів. The influence of nitrogen feeding on the fermentation of beer wort is investigated. It is proved that addition of yeast lysates reduces durability of main fermentation, increases exit of main products of fermentation. Amonium sulphate promotes rapid growth of yeast biomass.Item Вплив азотовмісних продуктів на ріст хлібопекарських дріжджів(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2004) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Бурин, І. А.Вивчено вплив джерел азоту різної природи на нагромадження біомаси сахароміцетів. Результати показали, що лізат, одержаний ультразвуковою обробкою дріжджоподібних грибів, можна використовувати як джерело азотного живлення та ростових речовин з метою інтенсифікації росту дріжджів. The influence of seurce nitrogen on the yeast's gronth is investigation. The results shown that lysate preparated yeast in the field of ultrasound waves may be used as sourse of nitrogen and biologically active substances for intensification of yeast's gronth.Item Вплив дріжджових лізатів на зброджування пивного сусла(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2003) Нестерович, Р. О.; Березовська, Н. І.; Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.Досліджено процес зброджування пивного сусла у присутності дріжджового лізату на стадії головного бродіння. Вивчено вплив кількості лізату хлібопекарських дріжджів на зміну дійсного екстракту пива, нагромадження спирту та вуглекислого газу, а також ріст біомаси дріжджів. Process of beer mash fermentation in the presence of yeast lysate on the main stage is investigated. The influence of quantity of baker’s yeast lysate on the change of real beer’s extract, accumulation of ethanol and CO2 as well as yeast’s drowth.Item Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів(Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Харандюк, Т. В.; Palianytsia, L.; Berezovska, N.; Kosiv, R.; Kharandiuk, T.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafermAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2% і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.Item Вплив кавітації на дисперсність зернових помелів та динаміку бродіння сусла(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Швабюк, О. В.; Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Гродзіцька, О. С.; Піх, З. Г.Проведено дослідження впливу кавітації на різні помели зерна (відповідно 40, 60, 80 та 100 % прохідності крізь сито з діаметром отворів 1 мм), а також на динаміку бродіння сусла.The influence of cavitation on different grindings of grain (accordingly 40, 60, 80 and 100 % way through a sieve with diameter of apertures 111 is carried out.) and also on dynamic of fermentation of wort was researched.Item Вплив параметрів ультразвукової обробки на лізис дріжджових клітин(Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002) Косів, Р. Б.; Паляниця, Л. Я.; Національний університет “Львівська політехніка”Вивчено вплив умов УЗ-обробки на плазмоліз дріжджових клітин з подальшим протеолізом їх білкової протоплазми. Результати показали, що зміна частоти ультразвукових коливань в межах 22-44 кГц не впливає на лізис, швидкість нагромадження засвоюваного азоту зростає зі збільшенням інтенсивності коливань, для досягнення достатньої кількості засвоюваного азоту тривалість ультразвукової обробки становить 8-12 хв. The influence of ultrasonic treatment conditions on plasmolysis of yeast cell with the following proteolysis protein protoplast was studied. Its results were showed that: the change of frequency ultrasound waves in the interval 22-44 kHz doesn’t influence the autolysis, the rate of assimilative nitrogen’s accumulation increases with the growth of intensities of ultrasound waves, the time of ultrasound treatment is 8-12 min achievement of the sufficient as nitrogen’s quantity.Item Вплив температури на ультразвуковий лізис дріжджових клітин(Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002) Косів, Р. Б.; Паляниця, Л. Я.; Піх, З. Г.; Тарапацька, Ю. В.; Національний університет “Львівська політехніка”Вивчено вплив температурного режиму ультразвукової обробки на лізис дріжджових клітин. Отримані результати показали, що підвищення температури поглиблює ультразвуковий лізис. При температурі обробки 60˚ C кількість засвоюваного азоту максимальна. Зроблено порівняння ультразвукового та термічного способу одержання лізатів, а також безперервного та імпульсного способу ультразвукового лізису. The influence of the temperature regime of ultrasonic treatment on the plasmolysis of yeast cell has been studied. The results obtained showed that the temperature increase causes the intensification of ultrasonic plasmolysis. The amount of nitrogen to be consumed is the highest under the treatment temperature of 60˚ C. Both ultrasonic and thermal ways of obtaining lisates are compared. The continuous and impulse ways of ultrasonic plasmolysis are also under compatison.Item Вплив ультразвукових хвиль на бродильну енергію дріжджоподібних грибів(Видавництво Державного університету «Львівська політехніка», 2000) Косів, Р. Б.; Паляниця, Л. Я.; Мокрий, Є. М.Вивчено дію ультразвукових (УЗ) коливань на нагромадження дріжджів, швидкість зброджування мелясного сукна на вихід етилового спирту в кінцевому субстраті. Встановлено, що УЗ хвилі зумовлюють підвищення бродильної енергії дріжджоподібних грибів. The ultrasound action on yeast growing, fermentation rate of molasse wort and ethanol yiel in the final substrate was studied. It is established that ultrasound waves cause the increase of yeast fermentation energy.Item Вплив умов біоконверсії зернової сировини на склад летких речовин дистилятів(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах із жита та пшениці зростає на 33 і 39 % відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2–3,5 разу. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 ефективніша щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5 MG.Item Вплив умов регідратації сухих дріжджів на їх активність(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Зуб, Н. О.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Zub, N. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський торговельно-економічний університетДосліджено ефективність застосування електрохімічно активованої води для регідратації сухих спиртових дріжджів виду Saccharomyces cerevisiae. Встановлено, що регідратовані в католіті та аноліті дріжджі при подальшому культивуванні мали кращий фізіологічний стан за рахунок більшої кількості клітин з бруньками вже на четверту годину культивування, вищого вмісту глікогену у клітинах та меншої кількості клітин, забарвлених метиленовим синім, на завершення процесу. Показано, що кількість нагромаджених дріжджів була більшою за умови використання для регідратації електрохімічно активованої води, а регідратовані у католіті дріжджі мали найвищу питому швидкість розмноження серед досліджуваних зразків.Item Вплив чинників на анаеробну утилізацію відходів спиртового виробництва(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009) Косів, Р. Б.; Хлібишин, З. Я.; Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Гродзіцька, О. С.; Швабюк, О. В.Досліджено вплив чинників: температури, рН, культури мікроорганізмів на анаеробний процес очищення мелясної післяспиртової барди. The influence of factors temperature, hH, culture of microorganisms on anaerobical process of cleaning of waste of spirit production from melas is investigated.Item Гідроферментативне оброблення спельти(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Швабюк, О. В.; Паньків, Н. О.Вивчено вплив гідромодуля замісів і композицій ферментних препаратів на перебіг процесів гідроферментативного оброблення спельти та зброджування сусла. Результати показали, що оптимальним значенням гідромодуля замісу є 1:2,5 при використанні препаратів Амілекс 4Т і Діазим ССФ. This article studies the influence of the ratio of water to milling and compositions of enzymes on the hydrofermentative processing and fermentation of wort. The results show that the optimal ratio of water to milling when using enzymes Amylex 4T and Diazyme SSF is 1:2.5.Item Дріжджогенерування за участю лізатів(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2005) Паляниця, Л. Я.; Куса, І. М.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Ворожбит, О. С.Досліджено процес нагромадження пивних дріжджів у присутності дріжджових лізатів. Вивчено вплив тривалості УЗ-коливань під час одержання лізатів на стимулюючу активність останніх у процесах дріжджогенерування. Process of beer yeast’s growth in the presence of yeast lysate is investigated. The influence of duration of ultrasound waves during the lysates preparation on it’s activity in a process of yeast’s growth is stadied.Item Дія ультразвуку на хлібопекарні дріжджі(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2000) Косів, Р. Б.; Тарапацька, Ю. В.; Паляниця, Л. Я.; Мокрий, Є. М.Досліджено вплив УЗ - хвиль на морфологічні особливості та технологічні показники хлібопекарних дріждів. The influence of ultrasound waves on the morphological peculiarities and technological cursors of backer’s yeast is investigatted.Item Кріопротектори дріжджових клітин(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Паньків, Н. О.; Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Швабюк, О. В.Досліджено захисну дію кріопротекторів різного типу на дріжджі виду Saccharomyces сerevisiae. Встановлено, що найкраще виживання спостерігається при вирощуванні і заморожуванні дріжджів у середовищі з кріопротекторами. Protective effect of cryoprotectants of different types of yeast species Saccharomyces serevisiae is investigated. It is determined that the best survival is observed in yeast's growing and freezing in a medium with cryoprotectants.Item Модифікація пероксидованої поверхні диоксиду силіцію хітозаном(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008) Кудіна, О. О.; Будішевська, О. Г.; Воронов, С. А.; Миськова, І. А.; Соломко, Н. Ю.; Паляниця, Л. Я.Проведено модифікацію поверхні діоксиду силіцію послідовною адсорбцією поліпероксиду з первинно-третинними пероксидними групами стирол-ко-малеїновий ангідрид-ко-трет-бутилпероксиметилмалеїнату та хітозану і одержано адсорбент, який проявляє біоактивність, пригнічуючи життєдіяльність дріжджів. The modification of the silica dioxide surface was carried out via consistent adsorption of polyperoxides with primary-tertiary peroxide groups styrene-co-maleic anhydride-co-tertbutyhydroperoximethylmaleinate and chitozane and the biologically active adsorbent was produced, which depress the vital functions of yeasts.Item Морфологічні властивості спиртових дріжджів в умовах низьких температур(Видавництво Львівської політехніки, 2014) Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Паньків, Н. О.Досліджено вплив низьких температур на морфологічні властивості спиртових дріжджів. Результати показали, що найнижчого ступеня пошкодження дріжджових клітин у дослідженому інтервалі температур можна досягнути за температури кріоконсервування -30 оС. The effect of low temperatures on the morphological properties of alcohol yeast is investigated. The results showed that the lowest degree of damage of yeast cells in the investigated temperature range can be achieved at temperature of -30 оC.Item Переробка пшениці до спирту з використання композицій ферментних препаратів(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007) Паляниця, Л. Я.; Гродзіцька, О. С.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Швабюк, О. В.Досліджено дію концентрованих ферментних препаратів під час водяно-теплової обробки пшениці. Доведено, що використання ферментних препаратів додаткової дії Cellusine D4-L та Fungasine L покращує ступінь використання крохмалю, підвищує вихід спирту з тонни умовного крохмалю. The action of concentration enzymatic preparations during water-heat treatment of wheat is investigated. It is proved that the use of enzymatic preparations of additional action Сellusine D4-L and Fungasine L improve degree of use starch, increase exit of spirit from the ton of conventional starch.