Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 4

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45191

The scientific-technical journal

It is the scientific-technical journal in English in Ukraine discussing actual problems of chemistry and chemical technology. Compared with other chemical journals Ch&ChT is publishing materials of both theoretical and practical values in such fields as analytical, general organic, physical and inorganic chemistry; chemistry of high molecular compounds; materials science and engineering; chemical kinetics and catalysis; technology of inorganic substances; technology of organic synthesis products; chemical technology of processing of combustible minerals; processes and apparatus of chemical and food productions; biotechnology and ecology.

Chemistry & Chemical Technology : [the scientific-technical journal] / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief M. Bratychak. – Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. – Volume 12, number 4. – P. 419–556. : ill.

Chemistry & Chemical Technology

Зміст (том 12, № 4)


419
429
434
441
447
451
456
462
466
473
488
492
500
505
511
519
523
529
533
538
543
549

Content (Vol. 12, No 4)


419
429
434
441
447
451
456
462
466
473
488
492
500
505
511
519
523
529
533
538
543
549

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Determination of the cavitation influence on the destruction process of microorganism cells agglomerates
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Starchevskyy, Volodymyr; Bernatska, Nataliya; Typilo, Iryna; Oliynyk, Lilianna; Kvit, Roman; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено вплив кавітації на зменшення кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших 30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму. Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультра- звукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Kinetics of ultrasound-assisted extraction of anthocyanin from purple roselle calyces under different pH conditions
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Aryanti, Nita; Nafiunisa, Aininu; Bella, Nayunda; Sanjaya, Rio; Wardhani, Dyah Hesti; Kumoro, Andri Cahyo; Diponegoro University
    Експериментально доведено, що антоціан краще екстрагується за вищих температур. Встановлено, що найбільший вміст антоціану досягається за рівня рН = 2. Застосовано модель кінетики другого порядку, яка добре узгоджується з експериментальними даними
  • Thumbnail Image
    Item
    Combustion kinetics of petroleum coke by isoconversional modelling
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Nyakuma, Bemgba; Oladokun, Olagoke; Bello, Aliyu; Universiti Teknologi Malaysia
    Вивчено фізико-хімічні характеристики та кінетику згоряння нафтового коксу або пек-коксу (НК). Ви- значено, що НK має високий вміст карбону, зв‘язаного карбону та високу теплотворну здатність, і низький вміст сульфуру та золи. Показано, що температура займання НК коливається в межах 764–795 К, пік розкладання 808–875 К та температура вигорання 857–933 К. За допомогою аналізу продуктивності згоряння та реакційної здатності визначено коефіцієнт запалювання, коефіцієнт перетворення, коефіцієнт вигорання та характеристичний коефіцієнт згоряння. Визначено також енергію активації та предекспонентний множник. Показано, що НK дуже реактивний під час згоряння всупереч даним літератури. На основі проведених досліджень встановлено, що спалювання є практичним підходом для видобутку енергії з НК.