Chemistry & Chemical Technology. – 2019. – Vol. 13, No. 2

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46433

The scientific-technical journal

It is the scientific-technical journal in English in Ukraine discussing actual problems of chemistry and chemical technology. Compared with other chemical journals Ch&ChT is publishing materials of both theoretical and practical values in such fields as analytical, general organic, physical and inorganic chemistry; chemistry of high molecular compounds; materials science and engineering; chemical kinetics and catalysis; technology of inorganic substances; technology of organic synthesis products; chemical technology of processing of combustible minerals; processes and apparatus of chemical and food productions; biotechnology and ecology.

Chemistry & Chemical Technology : [the scientific-technical journal] / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief M. Bratychak. – Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. – Volume 13, number 2. – P. 129–274. : ill.

Зміст


129
136
145
150
157
163
170
185
190
198
205
212
218
224
231
236
240
247
254
261
269

Content (Vol. 13, No 2)


129
136
145
150
157
163
170
185
190
198
205
212
218
224
231
236
240
247
254
261
269

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Bondar, Olena; Vorobyova, Victoria; Skiba, Margarita; Kurmakova, Iryna; Demchenko, Natalia; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State University of Chemical Technology
    Показано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.