Вимірювальна техніка та метрологія

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2123

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 13
  • Thumbnail Image
    Item
    Оцінювання ризиків процесів життєвого циклу продукції постачальників за результатами їх аудиту згідно зі стандартом VDA 6.3
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Бойко, Тарас; Корчинська, Ольга-Соломія; Boyko, Taras; Korchynska, Olha-Solomiia; Національний університет “Львівська політехніка ”
    Проаналізовано трактування терміна “ризик” та суміжних понять у різних нормативних документах, зокрема у галузевому стандарті німецьких автовиробників VDA 6.3 та у міжнародному термінологічному стандарті ISO. Виявлено часткову неузгодженість в їх тлумаченні. Показано, що вдосконалювати чинне нормативне забезпечення щодо аудиту процесів життєвого циклу продукції необхідно, на основі вимог ISO/IEC з врахуванням галузевої виробничої специфіки. Для цього запропоновано розмежовувати поняття “невідповідність вимогам” і “ризики” та визначати ризики під час аудиту процесів як комбінацію небажаних наслідків – втрат, оцінених через “втрату якості” елементами процесів життєвого циклу продукції у постачальника, та ймовірності/правдоподібності виникнення небажаного наслідку для кожного елемента процесу, отриманої у результаті опрацювання статистичної інформації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Класифікація ризиків комунікацій під час надання освітніх послуг
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Бойко, Тарас; Сищук, Ольга; Національний університет “Львівська політехніка”
    Проаналізовано суть терміна “ризик” та суміжних понять, запропоновано їх однозначне трактування. Розроблено класифікацію ризиків, які можуть супроводжувати навчальний процес на всіх його етапах. Встановлено основні причини виникнення ризиків. Охарактеризовано небажані чинники, втрати і властиві їм ризики, а також можливий спосіб оцінювання ризиків комунікації під час надання освітніх послуг. Проанализировано суть термина “риск” и смежных понятий, предложено их однозначную трактовку. Разработана классификация рисков, которые могут сопровождать учебный процесс на всех его этапах. Установлены основные причины возникновения рисков. Представлена характеристика нежелательных факторов, потерь и присущих им рисков, а также возможный способ оценки рисков коммуникации во время оказания образовательных услуг. To minimize the effect of unwanted factors and losses in the provision of educational services are important because they directly affect the level of training and their ability to carry out professional activities. Therefore, the investigation, analysis and classification of the losses and the risks involved in the learning process is an urgent task. In General, the risk is the estimated loss as a result of adverse factors that can accompany any production process and its participants, in particular the process of providing educational services. The value of the loss of information is characterized by uncertainty. And the possibility of loss of information associated with the reason, place, time and conditions of its occurrence, characterizing uncertainty. The General notion of risk is using to determine the size of the information uncertainty together with the uncertainty of its occurrence. Here risk communication is to evaluate the result of the negative impact of the loss of information caused by an undesirable factor, to achieve the purpose of communication. Evaluating loss of information possible to create the conditions for the effective management. Managing risk losses and to improve the quality of educational services. As a result of observation of the process of exchange of information was revealed six groups of undesirable factors, induced respectively by the two types of problem situations that can accompany the process of communication. We will distinguish between two kinds of problem situations, the first of which concerns the participants in the exchange of information, and the second concerns the process of information exchange between them. Overall, the above problem situations lead to a theoretically unlimited number of undesirable factors. However, in the process of researches it is established that the list of losses that are the result of adverse effects of unwanted factors is limited, and therefore is limited and the amount of risk communications. The results of the analysis of all possible communications were summarized only five of the typical losses and their risks: the risk of transportation; the risk of apperception; didactic risk; the risk of misinformation and the risk assessment. Describe more undesirable factors and the risks generated by them. 1. Undesirable factors associated with the essence of information arise due to the fact that the received listener information is essentially one that does not contain training material or the material is inaccessible to perception; entail these risks: the risk of apperception, teaching risk, the risk of misinformation. 2. Undesirable factors associated with the personality and the professional level of teacher, which is the information provider, in particular with the state of his mental and physical health, individual traits, temperament, oratory skills, professional skills, qualifications, knowledge, teaching skills and teaching abilities, as well as the motivation of these abilities to use in the process of delivering information to the listener; entail these risks administrative risk; risk of misinformation; risk assessment. 3 Undesirable factors associated with the personality of the listener who is a consumer (receiver) information, in particular, individual traits of character as psychological and physical health, motivation, training skills, advanced training; entail these risks: the risk of apperception; risk of misinformation; risk assessment. 4 Undesirable factors associated with language, which is the main communication tool and information display. As to convey to the listener information, it is crucial that there is a need to allocate a separate group unwanted factors that can arise through language barriers or barriers of the culture of speech; entail these risks administrative risk; risk of misinformation; risk assessment. 5 Undesirable factors associated with non-verbal media, which are not the main means of communication, but significantly affect the communication process. Also in this group are undesirable factors, which can occur because of related actions, deeds or circumstances accompanying the communication parties; entail these risks: the risk of apperception; didactic risk; risk evaluation.6 Undesirable factors associated with the means of delivering information from the "source" to "receiver", which are objective. Basically there is a question of the technical means by which information make it easier to understand, illustrated visually or by voice; entail such risks: the risk of transportation; the risk of misinformation. All except the last listed of the impact of undesirable factors lead to losses of educational information. The latest factor – for qualifying losses that may occur in the appraisal process level of the student. As any process of providing educational services contain a certification component, and an incorrect assessment of the level of assimilation of information by the listener makes impossible its logical conclusion, such loss must also be taken into account.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ризики харчового ланцюга біологічно активних добавок (на прикладі вітамінних додатків, що містять аскорбінову кислоту)
    (Видавництво Львівської політехніки, 2015) Бойко, Тарас; Христина, Дух
    Проаналізовано структуру вимог до біологічно активних добавок відповідно до міжнародних нормативних документів; виконано їх порівняльний аналіз з національними вимогами. Показано, що вдосконалення чинного нормативного забезпечення щодо вимог безпеки біологічно активних добавок повинно ґрунтуватись на вимогах HACCP. Запропоновано визначати ризики як комбінацію втрат, оцінених через “втрату якості” схильних до небезпеки об’єктів, та вірогідності виникнення небезпеки, отриманої експертним оцінюванням ймовірності її виникнення. Зроблено висновок, що, ідентифікуючи на основі отриманих оцінок у продукті небезпечні чинники з найвищим ризиком, можна достовірно визначати критичні точки контролю і здійснювати відповідні коригувальні дії, а отже, підвищити ефективність системи НАССР. Проанализирована структура требований к биологически активным добавкам согласно международным нормативным документам; выполнен их сравнительный анализ с национальными требованиями. Показано, что совершенствование существующего нормативного обеспечения требований безопасности биологически активных добавок должно базироваться на требованиях HACCP. Предложено определять риски как комбинацию потерь, оцененных как “потеря качества” предрасположенных к опасности объектов, и достоверность возникновения опасности как экспертная оценка вероятности ее возникновения. Сделан вывод, что, идентифицируя на основе полученных оценок в продукте опасные факторы с наивысшим риском, можно достоверно определять критические точки контроля и соответствующие корректирующие действия, а следовательно, повысить эффективность системы НАССР. Biologically active additives (Dietary Supplements) - a special product that is used to correct the structure of human nutrition and to prevent certain diseases. One of the most common supplements are vitamin supplements. Their use is recommended in situation when the number of vitamin in the body is insufficient. That is why vitamin additives should be considered as an important products that require a responsible attitude to the evaluation of their quality characteristics. First of all it concerns safety hazard - risks. Organization that specifically created for standardization requirements for food products is the Codex Alimentarius Commission. The Commission acknowledges dietary supplements that contain vitamins and minerals as food, it is obvious that they should apply the requirements of ISO 22000: 2005. According to the standard, the concept of food safety means that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and / or consumed in food according to its intended use. Food is characterized by the food chain, which is the sequence of stages and operations since primary production to consumption. Food Safety should be monitored at all stages of the food chain. Basic concept by which determined food safety is a food safety hazard. It is a biological, chemical or physical agent in food or a condition of product, potentially causing adverse health effects. Risk as combinations of likelihood of damage and the effects of the damage. Risk is a quantitative assessment of food safety hazard. In particular, in the context of food safety risk is determined as a function the likelihood of adverse health effects (eg, the probability of disease) and materiality consequences of such exposure (eg, disease severity). In turn, severity, such as can be determined indirectly through duration of lasting disability of the employee in the event of defeat this dangerous factor and the probability determined by the characteristics of the distribution of probability derived from statistical processing of disability cases for the period. For mentioned the size of the losses (primarily as a component of risk) assessment of the proposed so-called "quality loss". The concept requires explanation. Let facility in certain circumstances, can become a source of potential danger. If its quality as a set of properties that are responsible for security, goes to the “one”, the danger of such an object goes to zero and vice versa. Quality, as we know, can be estimated using the methodology of qualimetry using indicators of quality, which in our case will be safety indicators. The contribution of each indicator in the overall assessment of the factors traditionally expressed by weight coefficients. The risk can be determinated as a danger of loss quality, means deviation qualimetric assessment from “one”. Probability danger (the second component of risk) should be determined based on the prerequisite programme food safety, which is the basic conditions and activities necessary to maintain the desired environmental hygiene throughout the food chain. Separate prerequisite programme is specific in each field, depending on the segment of the food chain, which operates the organization and type of organization. For example, it may be: Good Agricultural Practices (GAP), Good Veterinary Practice (GVP), Good Manufacturing Practice (GMP), Good Hygiene Practices (GHP), Good Practice Primary Production (GPP), Good Distribution practice (GDP). The specified for certain products are operational prerequisite programme, containing identification and analysis of hazards that are significant to control their introduction to the food product. Identification, analysis and setting of values of probability in expert way involving, for example, the method of direct evaluation. As food safety depends on the presence of these dangerous factors at the time of consumption, and the hazards can appear on any stage of the food chain, for adequate control in each link of the food chain must have the specific values of all possible risks. Accordingly, the requirements ofHACCP should form the operational prerequisite programme identification and analysis of dangerous factors, which are essential to control the probability of introduction to food and to provide control measures and monitoring. Required to identify hazards in the product at high risk (assessment). And for each establish critical control points, critical limits, monitoring procedures and corrective actions.
  • Thumbnail Image
    Item
    Встановлення зв’язків між вимогами замовника та показниками виробу з використанням методу QFD та Fuzzy Logic
    (Видавництво Львівської політехніки, 2015) Бойко, Тарас; Мельник, Володимир
    Запропоновано алгоритм, який використовує розгортання функції якості для перетворення вимоги замовника на характеристики властивостей виробів, їх матеріалів, вимоги виробничих процесів, нормативних документів тощо. Алгоритм використовує також нечітку логіку для підвищення точності оцінювання вимог, оскільки забезпечує математичні операції із лінгвістичними змінними. Запропонована практична реалізація алгоритму на прикладі напірної поліетиленової труби для підземних газогонів. Сформовано структуру показників, що характеризують перелічені складові й можуть бути використані для діагностування готового виробу. Предложен алгоритм, который использует развертывание функции качества для преобразованиятребования заказчика в характеристики свойств изделий, их материалов, требования производственных процессов, нормативных документов итому подобное. Алгоритм используеттакже нечеткую логику для повышения точности оценкитребований, поскольку обеспечивает математические операции с лингвистическими переменными. Предложенная практическая реализация алгоритма на примере напорной полиэтиленовойтрубы для подземных газопроводов. Сформирована структура показателей, характеризующих перечисленные составляющие, которые могут быть использованы для диагностики готового изделия. Now for the developed countries of the world community is inherent to ensure quality by organizational and management measures, namely development, implementation, certification and continuous improvement of quality systems. Proceedings of the outstanding scientists of the twentieth century W. Shewhart, W. E. Deming, Joseph M. Juran (first introduced the concept of “quality control”), F. Crosby, K. Ishikawa, Armand V. Feigenbaum, H. Taguchi, T. Seyfi formed a modern strategy based on the application of quality management systems (QMS). Within an effective QMS in the company created an environment so that products could be of high quality. In particular, the main criterion for evaluating the QMS is to have a continuous improvement process that should lead to greater customer satisfaction, apparently due to the continuous improvement of products, or, in other words, increase its quality. Therefore, the development of new methods of generating quality factors and their importance for evaluating the quality of products is an urgent task. Mixed-economic approach to forming index of products quality using standard economic “tools” for enhancing the competitiveness of enterprises, such as benchmarking, reverse engineering analysis and quality function deployment is proposed. Overall benchmarking is the process of finding a standard or reference more cost effective enterprise-rival to compare with their own and adopting best practice. The essence of the present interpretation of benchmarking can be formulated as nonstop systematic search and implementation of best practices that will lead the organization to a more perfect form. Therefore it is considered that benchmarking is an effective tool for determining the position of your company compared to others of a similar size and / or scope of activities and organizations. To elucidate the causes of advantages competitors perform the so-called reverse engineering analysis, which is also a form of benchmarking. The method is aimed at answering the following question – how to provide with high performance products? The results of engineering analysis are also presented in the form of matrices that are recommended to be built separately for components, materials, methods of manufacture and assembly, although it complicates their comparison. The weak point of engineering analysis is the lack of algorithm for continuous communication engineering parameters of the product with manufacturing operations and production requirements. This algorithm can be realized on the base of QFD (quality function deployment), in fact, it is a technology of engineering design products and processes for their manufacture and “converts” the wishes of consumers in the technical specifications of the product as well as process parameters of its production. Besides, QFD allows to assess the importance of consumer product options, linking them to the requirements of customers. Moreover consumers’ wishes are taken into consideration for their “transformation” into the measured parameters by using tools of qualimetry. The basis of the quality function deployment - QFD, or as it is called simultaneous engineering method is the use of a series of two-or even three-dimensional tables, matrices, socalled “houses of quality”. These matrices allow consumers to link requirements to the quality of the performance of the product, product performance link with characteristics of engineering components, component specifications link with manufacturing operations and production operations to the requirements of production. Thus, it is preferable to use four table-matrix. As a result, it can be stated that the method QFD provides: – the relationship between the demands of consumers, product specifications, options of its functional subsystems and their components at all stages of development; – way of shifting consumer demands in a controlled set of features (most of this activity requires benchmarking) and requirements for manufacturing technology products.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ризики, що супроводжують господарську діяльність, – сутність, класифікація і підходи до оцінювання
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Бойко, Тарас; Рябкова, Тетяна
    Проаналізовано суть терміна «ризик» та суміжних понять, запропоновано їх однозначне трактування для потреб зарахування суб’єктів господарювання до груп ризику, які враховуватимуть ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності. Запропоновано класифікацію ризиків, які можуть супроводжувати господарську діяльність, з метою відповідної градації суб’єктів господарювання і продукції, що вони випускають, за рівнями ризику. Проанализирована суть термина «риск» и смежных понятий, предложена их однозначная трактовка для потребностей отнесения субъектов ведения хозяйства к группам риска, которые будут учитывать вероятность возникновения негативных последствий от осуществления хозяйственной деятельности. Предложена классификация рисков, которые могут сопровождать хозяйственную деятельность, с целью соответствующей градации субъектов ведения хозяйства и продукции, что ими выпускается, за уровнями риска. The content of the term “risk” and appropriate adjacent notions are analyzed, their unambiguous interpretation for the needs of reference the economy subjects to the risk groups which would include the probability of negative issues of economy activity is proposed. The criteria of dividing and classifying economy-related risks for the gradation of economy subjects and manufactured production according to the risk levels are developed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інтегроване формування показників властивостей для кваліметричного оцінювання продукції
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Бойко, Тарас; Мельник, Володимир
    Запропоновано метод формування показників властивостей продукції з використанням бенчмаркінгу, зворотного інженерного аналізу та розгортання функції якості. Показано, що, використовуючи отриману в результаті бенчмаркінгу інформацію, можна побудувати певний логічний ланцюжок від показників властивостей виробу аж до його складників та виробничих процесів і матеріалів. Розроблена структура дає можливість приймати обґрунтовані рішення щодо покращення окремого чи сукупності показників виробу, що, своєю чергою, забезпечить загальне зростання його якості. Предложен метод формирования показателей свойств продукции с использованием бенчмаркинга, обратного инженерного анализа и развертывания функции качества. Показано, что, используя полученную в результате бенчмаркинга информацию, можно построить определенную логическую цепочку от показателей свойств изделия вплоть до его составляющих частей, производственных процессов и материалов. Разработанная структура дает возможность принимать обоснованные решения относительно улучшения отдельного или совокупности показателей изделия, которое в свою очередь обеспечит рост в целом его качества. The method of forming the production property indices by dint of benchmarking, reverse engineering and quality function deployment has been suggested. It is shown that using the gained benchmarking information we could construct a certain logical chain starting from the indices of product properties and finishing with product components, production processes and materials. The developed structure enables us to make stipulated decisions concerning improvement of a certain product index or totality of them which eventually would provide the general rise in quality.
  • Thumbnail Image
    Item
    Адаптивність чинної нормативної бази України для завдань оцінювання відповідності згідно з міжнародними вимогами
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Бойко, Тарас; Куць, Віктор
    Проаналізовано структуру формування вимог до об’єктів оцінювання згідно з міжнародними та національними правилами технічного регулювання; виконано їх порівняльний аналіз. Показано, що вдосконалення чинного нормативного забезпечення правил вітчизняної системи технічного регулювання для гармонізації з міжнародними можливе без суттєвої реорганізації за умови застосування спеціальних форм побудови технічних умов на конкретну продукцію, що забезпечуватимуть необхідну однорідність вимог і правил. Проанализирована структура формирования требований к объектам оценивания согласно международных и национальных правил технического регулирования; выполнен их сравнительный анализ. Показано, что совершенствование существующего нормативного обеспечения правил отечественной системы технического регулирования для гармонизации с международными возможно без существенной реорганизации при условии применения специальных форм построения технических условий на конкретную продукцию, которые будут обеспечивать необходимую однородность требований и правил. The structure of forming the requirements to the estimated objects according to international and national rules of technical regulation has been sifted; their comparison analysis has been made. It is revealed that improvement in the existing normative support of national technical regulation system rules, in order to harmonize them with international ones, is possible without considerable reorganization under the condition of applying the special forms of technical condition construction for the concrete production which would provide the necessary homogeneity of requirements and rules.
  • Thumbnail Image
    Item
    Отримання коефіцієнтів вагомості для кількісного оцінювання якості продукції за складовими непевності оцінювання
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Бойко, Тарас; Гриневич, Богдан
    Запропоновано спосіб визначення коефіцієнтів вагомості з урахуванням специфічної складової точності результатів оцінювання, кількісна оцінка якої відображає неоднорідність об’єкта досліджень та нестабільність його показників властивостей. Для цього використано поняття кваліметричної непевності, розмір якої встановлюють на основі розкиду результатів, пов’язаного з дослідженням різних вибірок зразків продукції або тієї самої вибірки різними лабораторіями. Предложен способ определения коэффициентов весомости на основе учета специфической составляющей точности результатов оценивания, количественная оценка которой отображает неоднородность объекта исследований и нестабильность его показателей свойств, для чего использовано понятие квалиметрической неопределенности, размер которой определяется на основе разброса результатов, связанного с исследованием разных выборок образцов продукции или той же выборки разными лабораториями. The way of weight coefficient determination based on the considering the specific component of measurement result accuracy, whose quantitative estimation reflects the inhomogeneity of research object and instability of its index properties, is proposed. For this purpose the notion of qualimetric uncertainty whose scope could be determined on the basis of the result scattering related to the research of various selections of production samples or the same selection by the different laboratories is employed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Обґрунтування застосування коефіцієнтів вагомості для кваліметричної оцінки партії продукції
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Бойко, Тарас
    Розглянуто варіанти застосування коефіцієнтів вагомості, отриманих за складовими кваліметричної непевності. Показано доцільність застосування таких коефіцієнтів за різного співвідношення характеристик експериментальних законів розподілу, які описують імовірності виникнення випадкових відхилень контрольованого параметра для порівнюваних партій виробів. Зроблено висновок, що застосування вказаних коефіцієнтів матиме вирішальне значення, коли закони розподілу характеризуватимуться близькими оцінками математичного сподівання. Рассмотрены варианты применения коэффициентов весомости, полученных за составляющими квалиметрической неопределенности. Показана целесообразность применения таких коэффициентов в случае разного соотношения характеристик экспериментальных законов распределения, которые описывают вероятности возникновения случайных отклонений контролируемого параметра для сравниваемых партий изделий. Сделан вывод, что применение указанных коэффициентов имеет решающее значение, когда законы распределения будут характеризоваться близкими оценками математического ожидания. Variants of applying the weight coefficients, determined due to the components of qualimetric uncertainty, are under consideration. The expediency of employing such coefficients in the case of a different ratio of experimental distribution law characteristics that describe the probabilities of appearance of controlled parameter occasional deviations for the compared product series is highlighted. The conclusion concerning the crucial value of applying the indicated coefficients while characterizing the distribution laws by the close average estimates is made.
  • Thumbnail Image
    Item
    Метрологічні аспекти визначення складу речовин
    (Національний університет "Львівська політехніка", 2008) Бубела, Тетяна; Бойко, Тарас; Походило, Євген
    Розглянуто проблеми визначення складу речовин, означено його особливості як метрологічної процедури, проаналізовано причини виникнення похибок під час вимірювання фізико-хімічних величин, шляхи формування еталонної бази. Рассмотрены проблемы определения состава веществ, обозначен ряд его особенностей как метрологической процедуры, проанализированы причины возникновения погрешностей во время измерений физико-химических величин, пути формирования эталонной базы. Problems of substance content determination are considered, the set of its peculiarities as a metrological procedure is determined, the analysis of error arising reasons during the measuring of physical-chemical values and the ways of standard basis formation is conducted.