Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетики та методу енергозбереження в процесі сушіння цукатів із груш
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено кінетику сушіння гарячих (80 °С) та холодних (20 °С) цукатів із груш. В результаті узагальнення дослідних даних визначено коефіцієнт сушіння та виведено аналітичну залежність для розрахунку часу сушіння. Отримано експериментальні дані щодо зміни температури теплового агенту за висотою шару цукатів. Доведено, що припинення подавання гарячого теплового агенту в певний момент часу та охолодження верхніх шарів цукатів холодним тепловим агентом і одночасне досушування нижніх шарів дасть змогу зменшити енергетичні затрати процесу на 1135,64 кДж/кг
  • Thumbnail Image
    Item
    Енергетичний аналіз технологічної лінії виробництва цукатів з моркви
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розроблено енергоощадну схему виробництва цукатів з моркви. В розробленій схемі впроваджено: промивання сировини 1 % розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат сушать у змінному температурному режимі, а саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 °С, на завершальній стадії – тепловим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проаналізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кг готового продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Processes of Heat and Mass Transfer during Drying of Red Beetroot
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-06-01) Петрова, Жанна; Самойленко, Катерина; Вишневський, Віталій; Petrova, Zhanna; Samoilenko, Kateryna; Vishnevsky, Vitaly; Інститут технічної теплофізики НАН України; Institute of Engineering Thermophysics of NAS of Ukraine
    Основною сировиною, яка має високий вміст бетаніну з антиоксидантними властивостями, є червоний столовий буряк. Важливим акцентом при переробці антиоксидантної сировини методом сушіння є зниження енергозатрат на процес зневоднення, максимальне збереження біологічно активних речовин та зниження собівартості кінцевого продукту. Сушіння – це складний і енергоємний процес. Тому для оптимізації витрат енергії при сушінні та підбору раціональних режимів зневоднення необхідно застосовувати розрахунковий аналіз тепломасообміну на основі адекватних математичних моделей. Застосування математичної моделі тепломасопереносу А. В. Ликова дало можливість побудувати відповідний чисельний алгоритм для моделювання цього процесу, виконати чисельні дослідження процесу конвективного сушіння столового буряка. Розрахункові та експериментальні результати порівнюються. Загалом порівняння результатів чисельного моделювання процесів конвекційного сушіння зразка столового буряка з експериментальними результатами показало їхнє достатньо задовільне якісне узгодження. Розрахункову модель можна використовувати для наближеного визначення характеристик процесу сушіння столового буряка, зокрема часу, необхідного для сушіння. Отримані результати калориметричних досліджень дозволяють стверджувати, що за правильно підібраних композицій вони не лише стабілізують компоненти нативної сировини, а й відбувається інтенсифікація процесу сушіння із зменшенням енерговитрат на процес.
  • Thumbnail Image
    Item
    Adsorption properties of combined vegetable powders
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-06-01) Петрова, Жанна; Самойленко, Катерина; Petrova, Zhanna; Samoilenko, Kateryna; Інститут технічної теплофізики НАН України; Institute of Engineering Thermophysics of NAS of Ukraine
    Однією із основних технологічних властивостей комбінованих рослинних порошків, одержаних з рослинної сировини, важливе значення має рівноважна вологість. Оскільки від цього показника залежить кінцевий вологовміст та енергетичні затрати на процес зневоднення. Для визначення рівноважної вологості зразків комбінованих порошків залежно від відносної вологості повітря застосовувався тензометричний (статичний) метод Ван Бамелена. В результаті досліджень отримано кінетичні криві адсорбції водяної пари моно- та комбінованих рослинних порошків, які порівнювались між собою. Порівняння ізотерм адсорбції, що не дивлячись на однаковий характер цих ізотерм, які показують, що ці матеріали представляють собою капілярно-пористі колоїдні тіла і маючи однакові форми зв’язування вологи (адсорбційну, капілярну та осмотичну) в той же час суттєво відрізняються один від одного рівноважною вологістю. При зберіганні композиційних порошків з метою збереження їхніх технологічних властивостей рекомендується підтримувати в приміщенні наступні умови: вологість повітря 60–70 % за температури 20–25 ºС та герметично їх запаковувати.
  • Thumbnail Image
    Item
    Reducing of energetic costs for drying process for candied pears production
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Huzova, І. О.; Atamanyuk, V. М.; Kutanska, K. V.; Halanyia, O. M.
    The article investigates changes of temperature conditions for the drying process in the candied pears production. Experimental study on heat transfer and candied pears drying kinetics under different temperatures was conducted. Feasibility of the candied fruits drying process under temperatures equal to the temperature of the hot thermal agent is experimentally confirmed. According to calculations of the heat balance were calculated amounts of energy accumulated by pears layer and energy required to evaporate moisture. It was determined that reduce of energy costs for candied fruits drying is achieved by final drying at ambient temperature. Досліджено зміни температурних режимів процесу сушіння у виробництві цукатів з груш. Проведені експериментальні дослідження з теплообміну та кінетики сушіння цукатів з груш за різної температури. Експериментально підтверджено доцільність проведення процесу сушіння за температур цукатів, що дорівнюють температурі гарячого теплового агенту. Згідно з тепловим балансом розраховано кількість енергії, накопиченої шаром груші, та необхідної енергії для випарювання вологи. Встановлено, що зменшують енергетичні затрати на сушіння досушуванням цукатів за температури навколишнього середовища.
  • Thumbnail Image
    Item
    Drying of antioxidant composite materials based on table beet
    (Lviv Polytechnic National University, 2015) Petrovaa, Zhanna; Snezhkіna, Yuriy; Pazyukb, Vadym; Samoilenkoa, Kateryna
    Reduction in the cost of energy in the food industry is an important challenge today due to increased prices. Drying process of plant material refers to the complex energy-intensive processes. Solution of this problem is the development of drying methods that would reduce energy consumption by the process. In the drying of plant material, another major factor is the quality indicators of the finished product, which depend mainly on the drying technology. Therefore, in the Institute of Technical Thermal Physics, energy-efficient drying modes of plant material that made it possible to reduce energy consumption at the drying process and to preserve the biologically active substances of the feedstock were developed. Research is devoted to developing energy-efficient drying modes of antioxidant materials based on table beet that provide betanin saving by 95 % and reducing energy consumption by 49 %. Today in Ukraine, there are not enough companies processing plant materials in powder, thus preserving the quality of the feedstock. Зниження затрат енергоносіїв у харчовій промисловості є актуальним завданням сьогодення у зв’язку з підвищенням цін на них. Процес сушіння рослинної сировини належить до складних енергоємних процесів. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є розробка таких способів сушіння, які б дали змогу знизити енергозатрати на процес. Під час сушіння рослинної сировини ще одним важливим фактором є якісні показники готового продукту, які залежать головно від технології сушіння. Тому в Інституті технічної теплофізики розроблено енергоефективні режими сушіння рослинної сировини, що дали можливість зменшити енерговитрати на процес сушіння та максимально зберегти біологічно активні речовини вихідної сировини. Досліджено розроблення енергоефективних режимів сушіння антиоксидантної сировини на основі буряку, які забезпечують збереження бетаніну на 95% і зменшення витрат енергії на 49 %. Сьогодні в Україні недостатньо виробництва з переробки рослинної сировини в порошки, що дає змогу зберегти якість вихідної сировини.
  • Thumbnail Image
    Item
    Кінетика фільтраційного сушіння фосфогіпсу
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Гузьова, І. О.; Кебало, Г. В.; Крамар, Х. А.
    Вирішенно проблеми утилізації та використання фосфогіпсу. Обрано найоптимальніший та економічно обґрунтований метод сушіння фосфогіпсу, а сааме: фільтраційний метод сушіння. Проведені експериментальні дослідження з кінетики сушіння фосфогіпсу. This article is devoted to solving problems of disposal and use of phosphogypsum. Chosen as the most optimal and economically feasible method of drying phosphogypsum, namely filtration drying method. Experimental study on drying kinetics of phosphogypsum.
  • Thumbnail Image
    Item
    Осадження модифікованого поліакриламіду з водного розчину як високоефективного флокулянту у вуглезбагаченні
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Дулеба, В. П.; Цюра, Н. Я.; Малахівський, А. М.
    Наведено результати експериментальних досліджень процесу осадження модифікованого поліакриламіду з водного розчину органічними розчинниками з метою одержання його в сухому вигляді з подальшим використанням як флокулянту в процесі вуглезбагачення. Результати досліджень дають змогу використати їх для розроблення технологічного процесу та проектування апаратів у технології одержання гранульованого сухого поліакриламіду. In the article the results of experimental researches of process of besieging of modified poyiakrilamid are resulted from water solution by organic solvents with the purpose of receipt of him in a dry kind with the subsequent use as to flokulyant in the process of coal enrichment. The got results of researches enable to use them for development of technological process and planning of vehicles in technology of receipt of granular dry polyakrilamid.
  • Thumbnail Image
    Item
    Математичне моделювання та аналіз деформаційно-релаксаційного стану в деревині у процесі сушіння
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Соколовський, Я.; Бакалець, А.; Мокрицька, О.
    Розроблено математичну модель неізотермічного вологоперенесення та в’язкопружного деформування деревини у процесі сушіння, яка враховує анізотропність та змінність тепломеханічних характеристик. Сформульовану математичну модель реалізовано методом скінченних елементів для в’язкопружного стану з врахуванням накопичення незворотних деформацій. Шляхом об’єктно-орієнтованого аналізу спроектовано та здійснено програмну реалізацію моделі у вигляді задокументованих класів. Сформульовано та розв’язано оптимізаційну задачу вибору режимних параметрів процесу сушіння з врахуванням обмежень на напруження. The article develops a mathematical model of non-isothermal moisture transfer and viscoelastic deformation of wood during drying, which takes into account the anisotropy and variability of heat-mechanic characteristics. By finite element method was formulated by the implementation of mathematical models for viscoelasticity with regard to the accumulation of irreversible deformation. By object-oriented analysis is designed and implemented software implementation model in the form of documented classes. Formulated and solved optimization problems the choice of regime parameters of the drying process with regard to restrictions on the strain.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вивчення гідродинаміки стаціонарного сухого шару гранульованого поліетилену
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Грегораш, М. М.
    Наведено результати дослідження впливу швидкості руху теплоносія та геометричних параметрів сухого шару гранульованого поліетилену на його гідравлічний опір. Проведені узагальнення результатів дослідження з гідродинаміки стаціонарного сухого шару гранульованого поліетилену. In the article the results of researches of influence of the heatcarrier velocity, geometrical parameters and physical properties of environment on hydraulic resistance of a dry layer the dispersive material are presented. The methods of the generalized of results of research the hydrodynamics of the heatcarrier movement through a dry layer of the granular polyethylene.