Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізико-хімічні взаємодії в пластифікованих крохмальних матеріалах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Масюк, А. С.; Кечур, Д. І.; Кисіль, Д. Б.; Куліш, Б. І.; Левицький, В. Є.; Masyuk, A. S.; Kechur, D. I.; Kysil, D. B.; Kulish, B. I.; Levytskyi, V. Ye.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено фізико-хімічні закономірності взаємодій в системі крохмаль-гліцерин-епоксидована соєва олива. На підставі реологічних кривих виявлено вплив пластифікаторів на в’язкість систем гліцерин-крохмаль, залежно від швидкості зсуву, часу витримки при температурі та природи крохмалю. Виявлено вплив епоксидованої соєвої оливи на в’язкість систем гліцерин-вологонасичений крохмаль. На підставі ІЧ спектроскопічних досліджень та значень показника заломлення підтвержено наявність взаємодій між компонентами системи. За допомогою крайового кута змочування, визначено вплив природи пластифікатора на здатність змочувати поверхню пластифікованого крохмалю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Starch Type Effect on Organoleptic, Thermogravimetric and X-ray Diffraction Indices of Edible Films and Coatings
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-24) Shulga, Oksana; Chorna, Anastasia; Shulga, Sergii; National University of Food Technologies
    Проведено органолептичний аналіз їстівних плівок з картопляного крохмалю, хімічно модифікованого харчового крохмалю, виготовленого з високоамілозної кукурудзи, вуглеводного полімеру із воскової кукурудзи та спеціального високотемпературного декстрину, виготовленого з тапіокового крохмалю. Встановлено, що найбільше подовження (108 %) та міцність (47,6 МПа) мають плівки на основі картопляного крохмалю. Показано, що модифіковані крохмалі, такі як декстрин та тапіоковий крохмаль, зберігають аморфну структуру плівки краще за інших. Плівки з модифікованого крохмалю містять більше кристалізаційної вологи, через відсутність амілопектину. Отримані результати рекомендуються для оптимізації виробництва харчових продуктів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Kinetic Modeling Studies of Enzymatic Purification of Glucomannan
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Wardhani, Dyah Hesti; Kumoro, Andri Cahyo; Hakiim, Azafilmi; Aryanti, Nita; Cahyono, Heri; University of Diponegoro
    Вивчено процес очищення глюкоманнана гідролізом крохмалю – основного забруднювача. Встановлено, що гідролізом усувається 88,7% крохмалю. Одержано най- вищий вміст глюкоманнану 73,35 %. Проведено порівняльні до- слідження ІЧ-спектрів дослідженого і комерційного глюко- маннана. За допомогою моделі Міхаеліса-Ментена описано кінетику ензиматичного гідролізу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-01-20) Lashko, Nataliya; Derevianko, Nataliya; Dudarieva, Galina; National University of Zaporozhya; Khortitska National Academy of Education and Rehabilitation
    Вивчені закономірності зв’язування аро- матоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями желатини і крохмалю. Експериментально підтверджено вплив гідрофобної поверхні досліджуваних драглів на їх здатність сорбувати тимол із водних розчинів. Встановлено зменшення сорбції тимолу кріотропними драглями порівняно з термо- тропними. Експериментально підтверджено, що технологічно найбільш перспективним для створення ароматизаторів на основі гідрофобних ароматичних речовин є термотропні драглі желатини з високою гідрофобністю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Одержання комплексних гідрогелів поліакриламіду, як основи косметичних засобів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Чобіт, М. Р.; Білозір, Р. М.; Токарев, В. С.; Chobit, M. R.; Bilozir, R. M.; Tokarev, V. S.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Одержано комплексні гідрогелі, які можна застосувати під час виробництва косметичних виробів. Ці композити одержані на основі крохмалю і поліакриламіду, які, імовірно, є біосумісними та нетоксичними. Отримано комплексні гідрогелі, наповнені йонами Ca2+ та Mg2+, калієм лимоннокислим. Досліджено кінетику набрякання та стійкість на стискування отриманих комплексних гідрогелів. Синтезовані композити можуть бути використані як основи косметичних масок під час створення косметичних засобів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Hydrocolloids effect on the quality of oil-water emulsion for foodstuffs and beverages
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Lugovska, Oksana; Sydor, Vasyl
    The procedure of emulsion preparation with hydrocolloids which are stabilizer-emulsifiers, namely gum-arabic and starch, was updated by introducing new technological parameters, such as oil : aqueous phase ratio, sequence and parameters of ingredients introduction, parameters of pre-emulsion preparation and homogenization. The food emulsion samples were investigated using different amounts of gum-arabic and starch at constant amount of oil phase and samples with variable amount of oil phase and constant amount of a stabilizer. The optimum ratio between aqueous stabilizer and oil phase is characterized by maximum number of emulsion particles with the size under 1 micron. Удосконалено спосіб приготування емульсій з гідроколоїдами, які є стабілізаторами-емульгаторами, – гуміарабіком та крохмалем – внаслідок введення нових технологічних показників (співвідношення оливної та водної фази, послідовність та параметри введення інгредієнтів у відповідні фази, параметри приготування преемульсії та процесу гомогенізації). Досліджено зразки харчових емульсій з використанням різної кількості гуміарабіку або крохмалю як стабілізатора (при сталій кількості оливної фази) та зразки емульсій зі змінною кількістю оливної фази і постійною кількістю стабілізатора. Встановлено, що оптимальне співвідношення водного стабілізатора та оливної фази емульсії характеризується отриманням максимальної кількості частинок емульсії розміром до 1 мікрона.
  • Thumbnail Image
    Item
    Oxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additives
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Koroleva, Anna; Huebner, Maria; Lukanina, Yulia; Khvatov, Anatoliy; Popov, Anatoliy; Monakhova, Tatiana
    Polyethylene (PE) is a pollutant packaging and mulch material. Therefore, it is necessary to raise its oxobiodegradability by additives. Oxo-biodegradation is the degradation of PE in two steps: oxidation followed by microorganisms biodegradation. In this study, starch and cellulose are compared with synthetic additives. The results reveal that starch and cellulose cannot increase oxygen absorption and oxygenation as good as synthetic additives. However, they increase water absorption and make the surface of the bulk polymer more porous. Hence, the blends with starch and cellulose can be attacked more easily by microorganisms. Показана можливість збільшення окси-біорозкладу поліетилену (ПЕ), який слугує матеріалом для пакування та забруднює довкілля після його використання, за допомогою введення в полімер різних додатків. Окси-біодеградація ПЕ здійснюється в 2 етапи: окиснення з наступною біодеградацією мікроорганізмами. Порівняно крохмаль і целюлозу (природні наповнювачі) та синтетичні додатки. Встановлено, що крохмаль і целюлоза не сприяють збільшенню поглинання кисню у порівнянні з синтетичними додатками, але підвищують поглинання води і приводять до утворення більш поруватої поверхні полімеру. Введення в ПЕ крохмалю або целюлози покращує здатність до проникнення мікроорганізмів в об‘єм матеріалу та прискорення його розкладу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Biodegradable polymers for food packaging – factors influencing their degradation and certification types – a comprehensive review
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Guzman, Agnieszka; Gnutek, Natalia; Janik, Helena
    In this paper an overview of novel biodegradable polymers for food packaging is presented. The aim was to present factors influencing polymer degradation and biodegradation in various environments. It was noted that biodegradable polymers are an imperfect alternative for classical polymers and their decomposition strongly depends on degradation environment. It was also shown that there are various approaches in different countries to certification of biodegradable polymer materials, which rather complicates its application than promotes it. Приведено огляд нових біодеградабельних полімерів для пакування харчових продуктів. Наведені чинники, що впливають на деградацію полімерів і біодеградацію в різних середовищах. Відзначено, що біодеградабельні полімери є недосконалою альтернативою для класичних полімерів, а їх розклад суттєво залежить від деградації середовища. I Показано, що в різних країнах існують різні підходи до сертифікації біодеградабельних полімерних матеріалів, що скоріше ускладнює його застосування, ніж сприяє йому.
  • Thumbnail Image
    Item
    Starch dispersion in water under ultrasonic treatment
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Starchevsky, Volodymyr; Kislenko, Vоlоdymyr; Ivanyshyn, Svyatoslove
    Decomposition of starch grains in water dispersion and destruction of starch macromolecules in water solutions at acoustic cavitation has been investigated. Kinetics of this process is described by the first order process. Based on experimental data the rate constants have been found. Mathematical model based on found equations and experimental rate constants allows describing the kinetics of starch grains and starch macromolecules destruction in water as well as the change of relative viscosity of starch solution under ultrasonic treatment. Кінетика процесу деструкції крохмальних зерен у водній дисперсії і руйнування макромолекул крохмалю в водних розчинах при акустичній кавітації описується рівнянням першого порядку. Наведена математична модель, яка описує кінетику деструкції зерен та макромолекул крохмалю у воді, а також зміну відносної в'язкості розчину крохмалю при ультразвуковій обробці.
  • Thumbnail Image
    Item
    Study on the application of starch derivatives as the regulators of potassium drilling fluids filtration
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2009) Rupinski, Slawomir; Brzozowski, Zbigniew K.; Uliasz, Malgorzata
    Derivatives of starch, such as graft copolymer of acrylamide onto starch, carbamoylethylated starch, carbamoylethyl-dihydroxypropylated starch, and dihydroxypropylated starch have been tested for their properties as components of drilling fluids used for clay inhibition and for the regulation of their rheology. The influence of modified starch and their blends with tylose as protective agents in the filtration of drilling fluids, as well as replacement of tylose, by modified starch were investigated. The viscosity, flow limit, filtration, pH, and dispersion as factors of the properties of potassium drilling fluids with the addition of starch derivatives were determined. Вивчені властивості похідних крохмалю, а саме: прищепленого кополімеру акриламіду і крохмалю, карбамоїлетилового крохмалю і карбамоїлетилдигідрокси- пропілового крохмалю як компонентів бурових розчинів для інгібітування глин і впорядкування їх реології. Встановлено вплив модифікованого крохмалю та його сумішей з тилозою як захисних агентів на фільтрацію бурових розчинів, а також заміни тилози модифікованим крохмалем. Визначені в’язкість, обмеження текучості, фільтрацію, рН-середовище і дисперсію як чинники властивостей калієвих бурових розчинів з додатками похідних крохмалю.