Електронний архів Науково-технічної бібліотеки
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2
Browse
5 results
Search Results
Item Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Глуханюк, А. Р.; Іващук, О. С.; Хом’як, С. В.; Чижович, Р. А.; Кузьмінчук, Т. А.; Семенишин, Є. М.; Hlukhaniuk, A. R.; Ivashchuk, O. S.; Khomyak, S. V.; Chyzhovych, R. A.; Kuzminchuk, T. A.; Semenyshyn, Ye. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопіїItem Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Глуханюк, А. Р.; Кузьмінчук, Т. А.; Чижович, Р. А.; Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Hlukhaniuk, A.; Kuzminchuk, T.; Chyzhovych, R.; Semenyshyn, Ye.; Ivashchuk, O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.Item Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Семенишин, Є. М.; Атаманюк, В. М.; Добровецька, О. Я.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye.; Atamanyuk, V.; Dobrovetska, O.; Rymar, T.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityНаведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.Item Дослідження кінетики екстрагування олії з рослинної сировини огранічними розчинниками(Видавництво Львівської політехніки, 2018-02-26) Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye. M.; Ivashchuk, O. S.; Rymar, T. I.; Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра хімічної інженерії; Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра теплоенергетики, теплових та атомних електричних станційРозглянуто процес вилучення олії з насіння і шроту ріпака та соняшника екстракційним методом на основі дослідження кінетичних закономірностей процесу. Запропоновано комбінований метод з використанням екстракційного вилучення олії зі шроту та двоступеневу схему процесу екстрагування для забезпечення глибокого ступеня вилучення олії. Ступінь вилучення цільового компонента для дослідженої рослинної олієвмісної сировини становить близько 96%.Item Дослідження кінетики екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Семенишин, Є. М.; Стадник, Р. В.; Андрияшева, М. О.; Псюк, Я. Я.Наведено результати експериментальних досліджень кінетики та механізму екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку для її подальшого використання у хімічній промисловості для виробництва біопалива. Встановлено механізм екстрагування та визначено фізичну константу – коефіцієнт дифузії. Встановлено, що процес екстрагування олії з неподрібненого насіння відбувається виключно за внутрішньодифузійним механізмом. Інтенсифікація процесу екстрагування олії забезпечується підвищенням температури та подрібненням насіння, завдяки якому збільшується поверхня фазового контакту та руйнуються бар’єри переміщення цільових компонентів у зерні. The article describes the results of experimental studies of the kinetics and the mechanism of extracting oil from the false flax seeds, as an alternative to the rape plant, for further biofuel production in the chemical industry. The mechanism of extraction and a physical constant, namely a diffusion coefficient, have been determined. The process of extracting oil from the non-ground seeds is exclusively internal diffusion mechanism. The intensification of oil extraction process is achieved by increasing the temperature and grounding the seeds. This leads to increasing the phase contact surface and destroying barriers to moving target components in the grain.