Validation of the Method for Quantifying Naringin in Grapefruit (Citrus paradisi) Extract Using High-Performance Liquid Chromatography
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
У дослідженні валідовано метод ВЕРХ для кількісного визначення нарингіну в екстракті грейпфрута. Продемонстровано високу точність, прецизійність і відтворюваність методу з вилученням від 99,73 % до 100,65 %. Лінійність методу була підтверджена коефіцієнтом кореляції 0,999. Ці результати мають важливе значення для фармацевтичної розробки препаратів на основі грейпфрутів.
The study validates the HPLC method for quantifying naringin in a grapefruit extract. The demonstrated high accuracy, precision, and reproducibility were achieved with recovery ranging from 99.73 % to 100.65 %. The method linearity was confirmed by a correlation coefficient of 0.999. These findings have significant implications for grapefruit-based pharmaceutical development.
The study validates the HPLC method for quantifying naringin in a grapefruit extract. The demonstrated high accuracy, precision, and reproducibility were achieved with recovery ranging from 99.73 % to 100.65 %. The method linearity was confirmed by a correlation coefficient of 0.999. These findings have significant implications for grapefruit-based pharmaceutical development.
Description
Keywords
Citation
Validation of the Method for Quantifying Naringin in Grapefruit (Citrus paradisi) Extract Using High-Performance Liquid Chromatography / Tahir Suleymanov, Kubra Aliyeva, Emilya Balayeva, Leyla Mansurova, Kamala Jalilova, Sabina Aliyeva // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2024. — Vol 18. — No 1. — P. 16–22.