Розроблення процесу екстракційного розділення глютену
Date
2018-02-26
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
Проведено дослідження із переробки кукурудзяного глютену спиртовою
екстракцією та визначено оптимальні умови процесу. Запропонована схема екстракції
дає змогу отримувати зеїно-жирову фракцію зі ступенем вилучення 95%. Встановлено
умови проведення вторинної екстракції для розділення зеїно-жирової фракції з
одержання чистого зеїну та жиро-каротиноїдної фракції. Описано комплекс досліджень з
метою ефективного використання кукурудзяного глютену для одержання з нього
продуктів технологічного та комерційного застосування.
Were conducted an investigation on corn gluten processing using alcohol extraction and were defined the optimal conditions of the process. The proposed extraction scheme allows to obtain a zein-fat fraction with a degree of extraction of 95%. Were established the conditions for realization of the secondary extraction for separation of the zein-fat fraction with the obtaining of pure zein and fat-carotenoid fractions. Thus, the work describes a complex of studies that allows the efficient use of corn gluten for obtaining the products for technological and commercial applications
Were conducted an investigation on corn gluten processing using alcohol extraction and were defined the optimal conditions of the process. The proposed extraction scheme allows to obtain a zein-fat fraction with a degree of extraction of 95%. Were established the conditions for realization of the secondary extraction for separation of the zein-fat fraction with the obtaining of pure zein and fat-carotenoid fractions. Thus, the work describes a complex of studies that allows the efficient use of corn gluten for obtaining the products for technological and commercial applications
Description
Keywords
глютен, екстракція, зеїн, каротиноїди, gluten, extraction, zein, carotenoids
Citation
Розроблення процесу екстракційного розділення глютену / С. Б. Германович, В. Я. Самарик, М. І. Нагорняк, Н. Г. Носова // Chemistry, Technology and Application of Substance. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 1. — No 1. — P. 152–156.