Skip navigation

putin IS MURDERER

Please use this identifier to cite or link to this item: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45166
Title: Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods
Other Titles: Спектрофотометричне визначення ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти хемометричнимиметодами
Authors: Ertokus, Guzide
Tugrul, Asli
Affiliation: Süleyman Demirel University,Isparta, Turkey
Bibliographic description (Ukraine): Ertokus G. Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods / Guzide Ertokus, Asli Tugrul // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 279–284.
Bibliographic description (International): Ertokus G. Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods / Guzide Ertokus, Asli Tugrul // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 279–284.
Is part of: Chemistry & Chemical Technology, 3 (12), 2018
Journal/Collection: Chemistry & Chemical Technology
Issue: 3
Volume: 12
Issue Date: 20-Jan-2018
Publisher: Lviv Politechnic Publishing House
Place of the edition/event: Lviv
Keywords: парацетамол
ацетилсаліцилова кислота
аскорбінова кислота
PLSR
PCR
paracetamol
acetylsalicylic acid
ascorbic acid
PLSR
PCR
Number of pages: 6
Page range: 279-284
Start page: 279
End page: 284
Abstract: Проведено спектрофотометрично-хемомет- ричний аналіз без будь-яких попередніх застережень ацетилсалі- цилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти, які використовують як анаболіки та препарати для зниження температури. Розроблено експериментальну калібрувальну мат- рицю внаслідок вимірювання поглинальної здатності в діапазоні 200–400 нм для 19 зразків ацетилсаліцилової кислоти, парацета- молу та аскорбінової кислоти. Проаналізовано значення погли- нальної здатності та концентрації, використовуючи Minitab та інші хемометричні програми для розрахунку концентрацій за допомогою методів PCR i PLSR. На першому етапі готували синтетичні суміші з ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти, і отримали значення поглинальної здатності відповідно до спектрофотометрії. На другому етапі кількість ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскор- бінової кислоти розраховувалася в шипучій таблетці (Afebryl®). Розраховані стандартні відхилення, які дали можливість запропонувати розроблені методи для аналізу препаратів. Пока- зано, що методи є швидкими і не потребують будь-якого процесу розділення або попереднього оброблення для проведення аналізу.
Acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid which are used for the pain reliever and fever reducer were analyzed without any prior reservation by means of spectrophotometry-chemometry. The experimental calibration matrix was designed by measuring the absorbance within the range of 200–400 nm for 19 samples of acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid. Absorbance and concentration values were analyzed using Minitab and other chemometric programs to calculate estimated concentrations by PCR and PLSR. In the first step the synthetic mixtures including acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid were prepared and absorbance values were obtained according to spectrophotometry. In the second step, amounts of acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid were calculated in effervescent tablet (Afebryl®). Standard deviations were accomplished. This study encouraged us to apply the developed methods for drug analysis. The methods presented in this paper are rapid and do not need any separation process or preliminary treatments for the analysis.
URI: https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45166
Copyright owner: © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018
©Ertokus G., Tugrul A., 2018
URL for reference material: https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044
https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033
https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052
https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X
https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020
https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039
https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001
https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020
http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017
https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010
References (Ukraine): [1] Issa Y., Zayed S., Habib I.: Arab. J. Chem., 2011, 4, 259.https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044
[2] KhoshayandM., Abdollahi H., Shariatpanahi M. et al.: Spectrochim. Acta A, 2008, 70, 491.https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033
[3] Prado T., Cincotto F., Machado S.: Electrochim. Acta, 2017,233, 105. https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038
[4] Silva T., Aguiar-Oliveira E., Mazalli M. et al.: Food Chem.,2017, 224, 92. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052
[5] Dinç E., Baleanu D.: J. Pharmaceut. Biomed., 2002, 30, 715.https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X
[6] Dinç E., Özdemir A., Baleanu D.: J. Pharmaceut. Biomed., 2005,37, 569. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020
[7] Aktaş A., Sarıdağ A.: J. Chromatogr. Sci., 2017, 55, 798.https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039
[8] Darwish H., Elzanfaly E., Saad A. et al.: Spectrochim. Acta A,2016, 169, 50. https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001
[9] Kenneth R.: Chemometrics: A practical Guide. John Wiley& Sons. Inc., New York 1997.
[10] Glavanovic S., GlavanovicM., Tomisic V.: Spectrochim. Acta A, 2016, 157, 258. https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020
[11] http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017).
[12] Ayoub B.: Spectrochim. Acta A, 2016, 168, 122.https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010
References (International): [1] Issa Y., Zayed S., Habib I., Arab. J. Chem., 2011, 4, 259.https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044
[2] KhoshayandM., Abdollahi H., Shariatpanahi M. et al., Spectrochim. Acta A, 2008, 70, 491.https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033
[3] Prado T., Cincotto F., Machado S., Electrochim. Acta, 2017,233, 105. https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038
[4] Silva T., Aguiar-Oliveira E., Mazalli M. et al., Food Chem.,2017, 224, 92. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052
[5] Dinç E., Baleanu D., J. Pharmaceut. Biomed., 2002, 30, 715.https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X
[6] Dinç E., Özdemir A., Baleanu D., J. Pharmaceut. Biomed., 2005,37, 569. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020
[7] Aktaş A., Sarıdağ A., J. Chromatogr. Sci., 2017, 55, 798.https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039
[8] Darwish H., Elzanfaly E., Saad A. et al., Spectrochim. Acta A,2016, 169, 50. https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001
[9] Kenneth R., Chemometrics: A practical Guide. John Wiley& Sons. Inc., New York 1997.
[10] Glavanovic S., GlavanovicM., Tomisic V., Spectrochim. Acta A, 2016, 157, 258. https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020
[11] http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017).
[12] Ayoub B., Spectrochim. Acta A, 2016, 168, 122.https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010
Content type: Article
Appears in Collections:Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2018v12n3_Ertokus_G-Spectrophotometric_determination_279-284.pdf306.06 kBAdobe PDFView/Open
2018v12n3_Ertokus_G-Spectrophotometric_determination_279-284__COVER.png538.81 kBimage/pngView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.