https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45166
Title: | Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods |
Other Titles: | Спектрофотометричне визначення ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти хемометричнимиметодами |
Authors: | Ertokus, Guzide Tugrul, Asli |
Affiliation: | Süleyman Demirel University,Isparta, Turkey |
Bibliographic description (Ukraine): | Ertokus G. Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods / Guzide Ertokus, Asli Tugrul // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 279–284. |
Bibliographic description (International): | Ertokus G. Spectrophotometric determination of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid by chemometric methods / Guzide Ertokus, Asli Tugrul // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 3. — P. 279–284. |
Is part of: | Chemistry & Chemical Technology, 3 (12), 2018 |
Journal/Collection: | Chemistry & Chemical Technology |
Issue: | 3 |
Volume: | 12 |
Issue Date: | 20-Jan-2018 |
Publisher: | Lviv Politechnic Publishing House |
Place of the edition/event: | Lviv |
Keywords: | парацетамол ацетилсаліцилова кислота аскорбінова кислота PLSR PCR paracetamol acetylsalicylic acid ascorbic acid PLSR PCR |
Number of pages: | 6 |
Page range: | 279-284 |
Start page: | 279 |
End page: | 284 |
Abstract: | Проведено спектрофотометрично-хемомет-
ричний аналіз без будь-яких попередніх застережень ацетилсалі-
цилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти, які
використовують як анаболіки та препарати для зниження
температури. Розроблено експериментальну калібрувальну мат-
рицю внаслідок вимірювання поглинальної здатності в діапазоні
200–400 нм для 19 зразків ацетилсаліцилової кислоти, парацета-
молу та аскорбінової кислоти. Проаналізовано значення погли-
нальної здатності та концентрації, використовуючи Minitab та
інші хемометричні програми для розрахунку концентрацій за
допомогою методів PCR i PLSR. На першому етапі готували
синтетичні суміші з ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу
та аскорбінової кислоти, і отримали значення поглинальної
здатності відповідно до спектрофотометрії. На другому етапі
кількість ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскор-
бінової кислоти розраховувалася в шипучій таблетці (Afebryl®).
Розраховані стандартні відхилення, які дали можливість
запропонувати розроблені методи для аналізу препаратів. Пока-
зано, що методи є швидкими і не потребують будь-якого процесу
розділення або попереднього оброблення для проведення аналізу. Acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid which are used for the pain reliever and fever reducer were analyzed without any prior reservation by means of spectrophotometry-chemometry. The experimental calibration matrix was designed by measuring the absorbance within the range of 200–400 nm for 19 samples of acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid. Absorbance and concentration values were analyzed using Minitab and other chemometric programs to calculate estimated concentrations by PCR and PLSR. In the first step the synthetic mixtures including acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid were prepared and absorbance values were obtained according to spectrophotometry. In the second step, amounts of acetylsalicylic acid, paracetamol, and ascorbic acid were calculated in effervescent tablet (Afebryl®). Standard deviations were accomplished. This study encouraged us to apply the developed methods for drug analysis. The methods presented in this paper are rapid and do not need any separation process or preliminary treatments for the analysis. |
URI: | https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45166 |
Copyright owner: | © Національний університет „Львівська політехніка“, 2018 ©Ertokus G., Tugrul A., 2018 |
URL for reference material: | https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044 https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033 https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052 https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020 https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039 https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001 https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020 http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017 https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010 |
References (Ukraine): | [1] Issa Y., Zayed S., Habib I.: Arab. J. Chem., 2011, 4, 259.https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044 [2] KhoshayandM., Abdollahi H., Shariatpanahi M. et al.: Spectrochim. Acta A, 2008, 70, 491.https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033 [3] Prado T., Cincotto F., Machado S.: Electrochim. Acta, 2017,233, 105. https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038 [4] Silva T., Aguiar-Oliveira E., Mazalli M. et al.: Food Chem.,2017, 224, 92. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052 [5] Dinç E., Baleanu D.: J. Pharmaceut. Biomed., 2002, 30, 715.https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X [6] Dinç E., Özdemir A., Baleanu D.: J. Pharmaceut. Biomed., 2005,37, 569. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020 [7] Aktaş A., Sarıdağ A.: J. Chromatogr. Sci., 2017, 55, 798.https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039 [8] Darwish H., Elzanfaly E., Saad A. et al.: Spectrochim. Acta A,2016, 169, 50. https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001 [9] Kenneth R.: Chemometrics: A practical Guide. John Wiley& Sons. Inc., New York 1997. [10] Glavanovic S., GlavanovicM., Tomisic V.: Spectrochim. Acta A, 2016, 157, 258. https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020 [11] http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017). [12] Ayoub B.: Spectrochim. Acta A, 2016, 168, 122.https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010 |
References (International): | [1] Issa Y., Zayed S., Habib I., Arab. J. Chem., 2011, 4, 259.https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2010.06.044 [2] KhoshayandM., Abdollahi H., Shariatpanahi M. et al., Spectrochim. Acta A, 2008, 70, 491.https://doi.org/10.1016/j.saa.2007.07.033 [3] Prado T., Cincotto F., Machado S., Electrochim. Acta, 2017,233, 105. https://doi.org/10.1016/j.electacta.2017.03.038 [4] Silva T., Aguiar-Oliveira E., Mazalli M. et al., Food Chem.,2017, 224, 92. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.052 [5] Dinç E., Baleanu D., J. Pharmaceut. Biomed., 2002, 30, 715.https://doi.org/10.1016/S0731-7085(02)00359-X [6] Dinç E., Özdemir A., Baleanu D., J. Pharmaceut. Biomed., 2005,37, 569. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2004.11.020 [7] Aktaş A., Sarıdağ A., J. Chromatogr. Sci., 2017, 55, 798.https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx039 [8] Darwish H., Elzanfaly E., Saad A. et al., Spectrochim. Acta A,2016, 169, 50. https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.001 [9] Kenneth R., Chemometrics: A practical Guide. John Wiley& Sons. Inc., New York 1997. [10] Glavanovic S., GlavanovicM., Tomisic V., Spectrochim. Acta A, 2016, 157, 258. https://doi.org/10.1016/j.saa.2015.12.020 [11] http://www.causeweb.org/repository/Minitab/Minitab.pdf(30.05.2017). [12] Ayoub B., Spectrochim. Acta A, 2016, 168, 122.https://doi.org/10.1016/j.saa.2016.06.010 |
Content type: | Article |
Appears in Collections: | Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 3 |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2018v12n3_Ertokus_G-Spectrophotometric_determination_279-284.pdf | 306.06 kB | Adobe PDF | View/Open | |
2018v12n3_Ertokus_G-Spectrophotometric_determination_279-284__COVER.png | 538.81 kB | image/png | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.