Economics, Entrepreneurship, Management. – 2022. – Vol. 9, No. 1

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/61455

Науковий журнал

Economics, Entrepreneurship, Management / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief O. Kuzmin. – Lviv : Lviv Polytechnic National University, 2022. – Volume 9, number 1. – 55 p. : il.

Економіка, підприємництво, менеджмент

Зміст


1
7
15
26
34
44
53

Content (Vol. 9, No 1)


1
7
15
26
34
44
53

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    The Role of Occupational Safety Management at Enterprises and the Factors Contributing to its Unsatisfactory Condition
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Полукаров, Олексій Ігорович; Праховнік, Наталія Артурівна; Арламов, Олександр Юрійович; Демчук, Гліб Вікторович; Мітюк, Людмила Олексіївна; Polukarov, Oleksiy; Prakhovni, kNataliia; Arlamov, Oleksandr; Demchuk, Hlib; Mitiuk, Liudmyla; Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”
    Актуальність досліджуваної проблеми полягає в тому, що на сьогоднішній день виробничий травматизм та нещасні випадки на підприємствах є доволі поширеною проблемою. Оскільки від гарантування безпеки праці залежить життя та здоров’я працівників, а також ефективність виробничого процесу, управління безпекою праці є важливою та невід’ємною складовою охорони праці. Керівництво підприємств має керуватися принципом, що життя та здоров’я працівників є найважливішою цінністю. Для створення безпечних умов на підприємстві існують певні методи управління безпекою праці: економічні, організаційні, адміністративно-правові, соціально-психологічні. За допомогою них безпечні умови праці можуть бути значно покращені, а отже і збільшена продуктивність виробничого процесу. У зв’язку з цим дана стаття спрямована на визначення поняття безпеки праці як невід’ємної складової охорони праці, її основних компонентів, які складають цілісну систему безпеки праці, методів управління безпекою праці, які можуть бути взяті до уваги керівництвом підприємства, установи, організації, урядом, який також має контролювати виконання законодавчих приписів на підприємствах, адже від рівня функціонування виробничого процесу певною мірою залежить економічна ситуація в країні. Крім того, був проведений аналіз існуючих міжнародних стандартів у галузі охорони праці, розглянуті їх особливості та область застосування. На основі виявлених даних були розроблені конкретні рекомендації – поширення просоціальної поведінки, технічне оновлення, проведення інструктажів та тренінгів, спрямованих на підвищення безпеки праці. Дослідження проводилося на основі загальнонаукових та спеціальних методів пізнання, таких як аналогія, факторний аналіз, порівняння, структурний аналіз, експертні оцінки та думки, аналіз причин виробничого травматизму та різних виробничих захворювань. Авторами були досліджені питання розвитку управління та адміністрування в охороні праці та промисловій безпеці, їх взаємозв’язку та взаємозалежності. Результатом даної наукової роботи є розуміння значущості дотримання правил безпеки на підприємствах, негативних наслідків, які можуть виникнути через невиконання законодавчих приписів, міжнародних стандартів, розроблених міжнародною спільнотою, щодо безпеки праці, різноманітності методів управління, що можуть бути використані під час створення виробничого процесу, а також розробка рекомендацій, які допоможуть удосконалити нинішню ситуацію із безпекою праці, тим самим забезпечуючи захист трудових прав, свобод, законних інтересів робітників, закріплених у більшості країн на рівні Конституції. Проаналізувавши те, що наразі стан гарантування безпечних умов праці працівників знаходиться у кризовому положенні, поширення набули виробничий травматизм та нещасні випадки на підприємствах, можна прийти до висновку, що необхідно законодавчо урегулювати цю ситуацію, посилити юридичну відповідальність керівництва та працівників за невиконання правил безпеки під час виробничого процесу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Видавнича сторінка до “Економіка, підприємництво, менеджмент”
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28)
  • Thumbnail Image
    Item
    Employees’ Types of Intelligence Assessment Method in Accordance with the Elements of the Five-Factor Model Considering Life Cycle Stage
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Чернобай, Ліана Іванівна; Карська, Ельжбєта; Широн, Юлія Олегівна; Chernobay, Liana; Karska, Elizabeth; Shiron, Yuliia; Національний університет “Львівська політехніка”; Університет імені Кардинала Стефана Вишинського; Lviv Polytechnic National University; Cardinal Stefan Wyszyński University
    Умови функціонування підприємств в середовищі VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) характеризуються радикальними змінами у соціально-економічній сфері, нестабільністю та високим рівнем стресовості. Усе більша кількість наукових досліджень підтверджують значний вплив соціально-психологічних факторів на продуктивність діяльності працівника, тому перед керівництвом підприємства постає завдання їх ефективного оцінювання. Метою статті є розробка інструментів оцінки системи соціально-психологічних показників, заснованої на множинності форм прояву інтелекту працівника. В статті представлено авторський метод оцінки видів інтелекту працівників за елементами п’ятифакторної моделі з урахуванням етапів їх життєвого циклу. Запропонований метод складається із трьох послідовних етапів: узгодження результатів застосування методик оцінювання кожного елементу п’ятифакторної моделі інтелекту працівника із застосуванням методу стенів; встановлення зв’язку між етапами життєвого циклу, величиною продуктивності діяльності та отриманими результатами поелементного оцінювання видів інтелекту; визначення надійності отриманих результатів дослідження шляхом перевірки ретестової надійності та внутрішньої узгодженості (коефіцієнт альфа Кронбаха). У статті обґрунтовано вибір конкретних методик оцінки кожного виду інтелекту працівника за елементами п’ятифакторної моделі. Апробація авторського методу проводилась на базі проектних відділів семи підприємств будівельної галузі. Авторський метод оцінки розроблено та апробовано з метою подальших досліджень впливу видів інтелекту п’ятифакторної моделі на продуктивність діяльності працівників з урахуванням етапів їх життєвого циклу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Improvement of Event Management Positioning in Enterprise Management
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Миколаївна, Мисик Вікторія; Mysyk, Viktoriya; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Особливості ведення бізнесу у ХХІ столітті зумовили потребу у трансформуванні традиційних підходів до управління та пошуку можливостей впровадження нових дієвих управлінських інструментів, які стосуються різних аспектів виробничо-господарської діяльності. Останнім часом однією із найбільш динамічних підсистем управління на підприємствах є підсистема івент-менеджменту, яка функціонує поряд із іншими такими підсистемами (зокрема, підсистемами фінансового менеджменту, виробничого менеджменту, менеджменту якості, менеджменту персоналу, інноваційного менеджменту, менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, інформаційного менеджменту, ризик-менеджменту, проектного менеджменту тощо). Темпи розвитку івент-індустрії з кожним роком зростають як в Україні, так і в світі. Сьогодні складно уявити існування будь-якої сфери бізнесу без використання інструментів і методів управління різними заходами ділового (ділові зустрічі, ярмарки, виставки, конференції, конгреси, маркетингові заходи, соціальні ініціативи тощо) і тімбілдінгового характеру у діяльності суб’єктів господарювання, що охоплено поняттям івент-менеджменту. Водночас, на низькому рівні у літературі розглянуто проблему позиціонування івент- менеджменту в управлінні підприємством, що призводить до існування різних проблем: ускладнюється визначення його оптимальної структури залежно від виду бізнесу, «розмиваються» його ролі для забезпечення розвитку суб’єкта господарювання, нівелюється його цінність у створенні доданої вартості бізнесу тощо. Метою статті є розробка моделі позиціонування івент-менеджменту в управлінні компанією, у якій цей вид менеджменту розглядається у двох площинах: фокус на процесах та фокус на майбутньому залежно від рівня його інтегрування в систему управління. Для досягнення окресленої мети використано системний підхід, метод графічного відображення, а також структурно-логічний аналіз. Запропонована модель додає цінності у перелік науково-практичних положень у сфері івент-менеджменту, адже дає змогу розкрити його глибинну сутність та структуру у реаліях сучасного бізнесу, а також обґрунтувати його зв’язок з іншими підсистемами управління крізь призму «цінності для інших». Крім того, наведені пропозиції сприяють розумінню івент-менеджменту як системоутворюючої складової підвищення ефективності ведення бізнесу. У кінцевому результаті зазначена модель сприятиме підвищенню прибутковості підприємства шляхом інтеграції підрозділів, які залучені до процесів івент-менеджменту. Мова йде про те, щоб івент-менеджмент на вищих рівнях свого розвитку сприяв формуванню реальної доданої вартості бізнесу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Study of Risks in Confectionary Industry of Ukraine
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Шандрівська, Олена Євгенівна; Кметь, Юліанна-Іванна Олександрівна; Shandrivska, Olena; Kmet, Yuliana-Ivanna; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Вимушені трансформаційні процеси, спричинені кризовими ситуаціями, як-от боротьба з наслідками поширення пандемії COVID-19 та формування Україною соціально- економічного та безпекового механізму протидії війні, суттєво відобразилися на специфіці функціонування ринку кондитерських виробів у державі. Означено, що небезпека, нестабільність, невизначеність, складність та неоднозначність супроводжують розвиток різних соціально-економічних систем, у тому числі ринок кондитерських виробів. Метою статті є розкрити потенціал українського ринку кондитерських виробів з огляду на загострення конкуренції в умовах кризових ситуацій, виявити домінантні чинники впливу в середовищі розвитку кондитерських підприємств задля розробки альтернатив конкурентних стратегій для підтримки своїх продажів. Основна ціль: представити результати аналізу детермінант розвитку ринку кондитерських виробів в Україні в період поширення кризових ситуацій в частині ідентифікації ризиків в секторі. Методи дослідження: метод економічного аналізу та порівняння для дослідження специфіки ринку кондитерських виробів; абстрактно-логічний метод для теоретичного узагальнення та висновків; розрахунок місткості ринку кондитерських виробів та часток ринку кондитерських підприємств України; індексний метод для оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів. Висновки та додана вартість роботи: розкрито специфіку розвитку українського ринку кондитерських виробів. Проведено аналіз динаміки обсягів виробництва кондитерських виробів в Україні; ідентифіковано чисельність суб’єктів господарювання у сегментах, ідентифікованих за видами економічної діяльності та у розрізі великого, середнього, малого та мікропідприємництва. Проведено аналіз обсягів експортно-імпортних операцій за ознакою товарної структури зовнішньої торгівлі кондитерськими виробами. Ідентифіковано перелік ризиків середовища розвитку кондитерських підприємств та внутрішньо галузевих ризиків із застосуванням імовірнісного методу оцінки ризиків; проведено аналіз чинників впливу на динаміку розвитку ринку кондитерських виробів згідно методики п’яти сил конкуренції за М. Портером, здійснено оцінювання концентрації ринку із застосуванням індексного методу (зокрема, індексу Херфіндаля-Хіршмана та індексу Лінда). За результатами оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів в Україні та чинників впливу на кон’юнктури даного ринку встановлено, що до ядра ринку кондитерських виробів залучено три підприємства, а саме ДП “КК “РОШЕН”, ПрАТ “ХБФ” та ПрАТ “АВК”, формами взаємодії яких є таємні змови, політика диктування цін задля утримання ринкової сили впливу на контрагентів галузі та інших стейкхолдерів кондитерського ринку та інші форми взаємодії, властиві для олігополістичної структури ринку
  • Thumbnail Image
    Item
    Methodology of Financial Research by Stages of Innovation Process
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Алєксєєв, Ігор Валентинович; Мазур, Андріана Володимирівна; Alieksieiev, Ihor; Mazur, Andriana; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті розглядаються питання, пов’язані з особливостями методології проведення фінансових досліджень на етапах інноваційного процесу. Важливою в авторському підході є постановка проблеми формування певного комплексу методів дослідження етапів інноваційного процесу з позицій фінансових результатів. У дослідженні були використані такі методи: діалектичний метод та методи аналізу та синтезу, методи порівняння та узагальнень, структурно-логічний аналіз. Для досягнення поставленої мети, а саме визначення складу методів дослідження інноваційного процесу за етапами, кожен з яких має свою специфіку і може вимагати оригінального набору методів, здійснено порівняльне аналізування взаємопов’язаних об’єктів дослідження, якими є інноваційний процес, життєвий цикл продукту (виробу, послуги, об’єкта), науково-технічна підготовка виробництва. Для досліджуваного об’єкта – інноваційного процесу, – зроблено аналіз і виокремлено два головних предмети дослідження, якими є певні етапи інноваційного процесу: фундаментальні і прикладні дослідження. Для кожного з них вперше з метою визначення фінансових цілей і завдань сформовано комплекси методів дослідження. Запропоновано розглядати визначення граничного обсягу бюджетних витрат на реалізацію інноваційних процесів як фінансову ціль дослідження об’єктів фундаментальних і прикладних досліджень. Сформована матриця комплексів методів дослідження етапів інноваційного процесу з передбачуваними завданнями та результатами фінансової діяльності. Отримані за результатами дослідження висновки можуть бути корисними для практичних працівників дослідних установ та організацій, аспірантів і студентів закладів вищої освіти при дослідженнях проблем інноваційного розвитку, реалізації етапів інноваційного процесу
  • Thumbnail Image
    Item
    Титульний аркуш та зміст до "Економіка, підприємництво, менеджмент"
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28)