Hydrotrope-induced micellar phase of sodium dodecyl sulfate as new detergent for extraction and stabilization of proteins
Date
2018-01-20
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
Дані рентгенофазового аналізу та інфра-
червоної спектроскопії підтверджують гелеподібну природу
міцелярної фази додецилсульфату натрію індукованої добав-
ками хлориду натрію та саліцилової кислоти. Така міцелярна
фаза переважно складається з води (ωH2O > 50 %), яка формує
внутрішньомолекулярні водневі зв’язки з основними компонен-
тами міцелярно-екстракційної системи. Встановлена здат-
ність даної міцелярної фази кількісно вилучати білки (R > 94 %)
із збереженням їх каталітичної активності та дисперсності.
X-ray phase analysis and IR spectroscopy data have confirmed a gel-like nature of sodium dodecyl sulfate micellar phase induced by sodium chloride and salicylic acid additives. This phase essentially consists of water (ωH2O > 50 %), which is connected with main components of the micellar-extraction system through intermolecular hydrogen bonds. Capacity of such micellar phase to quantitatively extract of proteins (R > 94 %) with saving of their catalytic activities and dispersity was found.
X-ray phase analysis and IR spectroscopy data have confirmed a gel-like nature of sodium dodecyl sulfate micellar phase induced by sodium chloride and salicylic acid additives. This phase essentially consists of water (ωH2O > 50 %), which is connected with main components of the micellar-extraction system through intermolecular hydrogen bonds. Capacity of such micellar phase to quantitatively extract of proteins (R > 94 %) with saving of their catalytic activities and dispersity was found.
Description
Keywords
міцелярна екстракція, додецилсульфат натрію, білок, нативний стан, каталітична активність, micellar extraction, sodium dodecyl sulfate, protein, native state, catalytic activity
Citation
Starova V. Hydrotrope-induced micellar phase of sodium dodecyl sulfate as new detergent for extraction and stabilization of proteins / Viktoriia Starova, Sergey Kulichenko // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 12. — No 2. — P. 196–201.